1726 byl rok, kdy se zrodilo pěstování kávy v Brazílii. Do té doby byla tato země především známa porostem červených sapanů, stromů, jejichž indiánský název Pao do Brazil dal celé zemi jméno.
1726 byl rok, kdy se zrodilo pěstování kávy v Brazílii. Do té doby byla tato země především známa porostem červených sapanů, stromů, jejichž indiánský název Pao do Brazil dal celé zemi jméno.
V roce 1820 se kávovníky staly módní plodinou jako alternativa k cukrové třtině a stejně jako tato sladká kolegyně začaly být pěstovány na obrovských plantážích.
Mnozí čerství přistěhovalci začali v Brazílii pracovat jako pěstitelé kávy. Výměnou za možnost přeplout oceán se ale museli uvázat k tvrdým pracovním smlouvám. Této praxi se roku 1856 postavili němečtí přistěhovalci. Díky nim začala být plavba přes oceán umožňována pěstitelům kávy zdarma a mezi lety 1844 a 1914 do Brazílie přijelo více než milion lidí zkusit na kávě své štěstí.
Se založením republiky Brazílie zažila výroba kávy dosud nevídaný růst – v průběhu tří let se její objem zvětšil na trojnásobek. Roku 1900 rostlo jenom ve státě Sao Paolo kolem 500 milionů kávovníků.