Espresso
Espresso

Ingredience
Na tuto kávu nepotřebujete žádné zvláštní ingredience.

Příprava:
V Itálii je espresso naprostým základem kávového umění a říká se mu zde jednoduše „Caffè“. Na přípravu jednoho šálku potřebujete asi 7 g mleté kávy pocházející ze středně až silně pražených zrn. Pod vysokým tlakem je mletou kávou prohnáno 50 ml horké vody. Výsledek: červenohnědá až tmavě hnědá káva s jemnou, zlatě hnědou cremou.

Espresso Macchiato
Espresso Macchiato

Ingredience

Trocha mléka, kakaový prášek 


Příprava:
Espresso, které je do zbytku šálku doplněno mléčnou pěnou. Tu pak dozdobte trochou kakaového prášku.

Café Crèma
Café Crèma

Ingredience
Na tuto kávu nepotřebujete žádné zvláštní ingredience.

Příprava:
Klasická švýcarská káva, které se také říká „Schümli-Kaffee“. Připravuje se jako espresso, ale se 120 ml vody a s použitím zrn Café Crème. Díky nižšímu stupni pražení mají tato zrna jemnější chuť než ta určená pro espresso.

Ristretto
Ristretto

Ingredience
Na tuto kávu nepotřebujete žádné zvláštní ingredience.

Příprava:
Na přípravu jednoho šálku potřebujete asi 7 g mleté kávy pocházející ze středně až silně pražených zrn. Pro ristretto je mletou kávou pod vysokým tlakem prohnáno pouze 30 ml horké vody (oproti 50 ml pro espresso). Ve Francii se této kávě říká „Café serré“.

Cappuccino
Cappuccino

Ingredience
zhruba 80 ml napěněného mléka


Příprava:
Espresso nebo Caffè Lungo, které je doplněno zhruba 80 ml mléčné pěny. Vídeňská verze této kávy zvaná Kapuziner celý zážitek dovršuje kopečkem šlehačky. Tuto kávu můžete také posypat mletou čokoládou.

Caffé Lungo
Caffé Lungo

Ingredience
Na tuto kávu nepotřebujete žádné zvláštní ingredience.

Příprava:
Espresso připravené s dvojnásobným množstvím vody. Na přípravu jednoho šálku potřebujete asi 7 g mleté kávy pocházející ze středně až silně pražených zrn. Mletou kávou je pod vysokým tlakem prohnáno 100 ml horké vody, na rozdíl od 50 ml při přípravě espressa. Proto se této kávě v Rakousku říká „Verlängerter“, tedy „prodloužená“.

Mléčná káva
Milchkaffee

Ingredience
zhruba 100 ml napěněného mléka



Příprava:
Obvykle jde o směs 100 ml napěněného mléka a 100 ml Café Crème. V Rakousku se tento nápoj nazývá Melange. Mléčné kávy vařené v Itálii a Francii mají větší podíl mléka: Pro Caffè Latte nebo Café au lait se Café Crème doplní podle potřeby napěněným mlékem v poměru 1:2. Obě varianty se nejlépe podávají ve velkých keramických šálcích.

Latte Macchiato
Latte Macchiato

Ingredience
120 ml mléka

 
Příprava:
Na tuto kávu je potřeba trocha zručnosti. Nejprve napěňte ve sklenici na latte-macchiato 120 ml mléka. Pomalu a opatrně dovnitř vlijte dvojité espresso, které by se mělo mezi mlékem a pěnou usadit jako viditelná vrstva.